Een leasefiets in 5 simpele stappen

Een fiets van de zaak leasen is erg makkelijk.Want zowel voor de werkgever als -nemer kost het maar een paar simpele stappen om gebruik te maken van de lease. Is er al een lease-auto of een OV abonnement? Geen probleem, ook dan kan je gewoon een lease fiets rijden volgens het nieuwe leaseplan. 

Het allerbelangrijkste? Dat de werkgever meedoet aan de nieuwe leaseregeling. Onderaan de pagina kun je je contactgegevens achterlaten om meer informatie op te vragen. 

Lees hieronder meer over:

 • Wie betaalt de fiets?
 • Het exacte voordeel inclusief overname van de fiets
 • Verzekering en onderhoud van de fiets
 • Hoe meld mijn werkgever zich aan?

WERKNEMER

WERKGEVER

Werkgever

Stappenplan beschikbaarstellen lease fiets

1. Uw bedrijf wordt klant van LEASE A BIKE


Bevalt ons concept en wordt u klant, dan tekent u twee documenten:

1) Een samenwerkingsovereenkomst tussen uw bedrijf en LEASE A BIKE.

2) Een mantelovereenkomst met de leasemaatschappij voor de financiering van de fietsen. We willen immers voorkomen dat de fietsen bij u op de balans komen.

Tot zover het papierwerk. Nadat uw kredietaanvraag is goedgekeurd heeft u binnen 48 uur toegang tot ons platform en kunt u van start!

2. Stel éénmalig de bedrijfsregels in het platform in


Stel éénmalig de bedrijfsregels in het platform in U krijgt uw eigen digitale bedrijfsomgeving in ons platform. Nadat u inlogt stelt u éénmalig de richtlijnen in waaronder werknemers een fiets kunnen leasen. Bijvoorbeeld, wat mag de leasefiets maximaal kosten, moet elke lease aanvraag eenmaal of tweemaal goedgekeurd worden en wat wilt u afspreken indien uw werknemers voortijdig uit dienst gaan? Wij leveren een standaardset gebruiksvoorwaarden aan, die u vervolgens naar uw situatie kan aanpassen. Werknemers moeten digitaal akkoord gaan met uw voorwaarden voordat ze de fiets mee krijgen bij de fietsenwinkel, zo loopt u nooit risico. Alle instellingen naar wens?

3. Het beoordelen van de lease-aanvraag


Door middel van een digitale link kunnen werknemers zich eenvoudig aanmelden voor een leasefiets. Alle aanmeldingen komen bij u binnen en met één klik op de knop kunt u de aanvraag goedkeuren dan wel afwijzen. Op het moment dat u de aanvraag goedkeurt, krijgt de werknemer een code. Met die code wandelt hij zelf de fietsenwinkel binnen. Uw werk zit er op.

Indien gewenst ondersteunen wij u met de interne promotie van de fietsregeling. Wij hebben standaard mails, intranet en social media berichten, flyers en brochures ter beschikking. Daarnaast komen wij graag eens langs op locatie met een aantal fietsen om uw werknemers te enthousiasmeren.

4. De werknemer kiest zijn leasefiets

De werknemer kiest bij de fietsenwinkel zijn droomfiets uit:

Het platform controleert automatisch of de werknemer en fietsenwinkel zich aan de door u ingestelde regels houden.

Het leasecontract wordt automatisch aangemaakt en vervolgens digitaal ondertekend via het LEASE A BIKE-platform. U hoeft daarvoor niets te doen.

De leasemaatschappij betaalt de fietsenwinkel voor de leasefiets. En u ontvangt elke maand een verzamelfactuur voor de afgenomen fietsen.

Dat is alles.

5. U verwerkt de maandelijkse verplichtingen in uw salarisadministratie

De leasemaatschappij stuurt u maandelijks een factuur en een export:

U ontvangt een verzamelfactuur voor de afgenomen fietsen van de leasemaatschappij

U ontvangt een maandelijks overzicht met alle contracten van uw werknemers voor de salarisadministratie. LEASE A BIKE activeert alle nieuwe contracten op de eerste dag van de maand om de administratie voor uw bedrijf tot een minimum te beperken.

Afhankelijk van uw bijdrage geeft u de boekhouding de opdracht om de brutoloon verrekening bij de werknemer door te voeren.

Zo geregeld.

Bespaar kosten en tijd

Wat kost het mij? En hoeveel extra papierwerk levert het op? Dat zijn de meest gestelde vragen rondom de leasefiets. Wat betreft de kosten kunnen we kort zijn. Als u de kosten bij uw werknemer neerlegt, kost de fiets van de zaak u niets, terwijl uw werknemers nog steeds een enorm fiscaal voordeel genieten.  En van papierwerk heeft u ook al geen last. LEASE A BIKE werkt immers met een digitaal en geautomatiseerd platform dat raad weet met alle financiële en contractuele stromen. Uw enige taak: de aanvraag van uw werknemers beoordelen. Wij doen graag de rest.

U krijgt uw eigen digitale bedrijfsomgeving in ons platform. Nadat u inlogt stelt u éénmalig de richtlijnen in waaronder werknemers een fiets kunnen leasen. Bijvoorbeeld, wat mag de leasefiets maximaal kosten, moet elke lease aanvraag eenmaal of tweemaal goedgekeurd worden en wat wilt u afspreken indien uw werknemers voortijdig uit dienst gaan? Wij  leveren een standaardset voorwaarden aan, die u vervolgens naar uw situatie kan aanpassen. Werknemers moeten digitaal akkoord gaan met uw voorwaarden voordat ze de fiets mee krijgen bij de fietsenwinkel, zo loopt u nooit risico.

Alle instellingen naar wens? Door middel van een digitale link kunnen we werknemers zich eenvoudig aanmelden voor een leasefiets. Alle aanmeldingen komen bij u binnen en met één klik op de knop kunt u de aanvraag goedkeuren dan wel afwijzen. Op het moment dat u de aanvraag goedkeurt, krijgt de werknemer een code. Met die code wandelt hij zelf de fietsenwinkel binnen. Uw werk zit er op.

Werknemer

Wie betaalt de fiets?

Het contract voor de leasefiets komt, net als bij een leaseauto, op naam van de werkgever. In tegenstelling to de leaseauto is de leasefiets wél voor elke werknemer weggelegd. Dit zijn de mogelijkheden:     

 1. Je werkgever betaalt alle leasekosten
 2. Je werkgever draagt een deel bij
 3. Je werkgever biedt alleen de leaseregeling aan. De leasekosten zijn voor rekening voor jou als werknemer

In alle drie de scenario’s betaal jij zelf de bijtelling van 7%. Afhankelijk van de prijs van de fiets komt dit netto vaak neer op slechts enkele euro’s per maand.

Als je werkgever niet meebetaalt, of maar een deel, dan profiteer je tóch van flink wat voordeel. Je moet dan aan je werkgever vragen of hij het leasebedrag inhoudt op je brutoloon. Hij vermindert dan jouw brutoloon met de leasekosten. Dat slimme trucje, levert je een flink fiscaal voordeel op van 25-80% ten opzichte van privé aanschaf van een fiets. Indien je werkgever alle leasekosten voor zijn rekening neemt, ben je alleen enkele euro’s bijtelling per maand kwijt.

De onbelaste reiskostenvergoeding en de leasefiets. Hoe werkt dat?
Een deel van de werkende Nederlanders ontvangt op dit moment een reiskostenvergoeding voor woon-werk verkeer. Deze onbelaste kilometervergoeding om van huis op kantoor te komen, geldt niet voor de ritten per leasefiets. Helaas. Gelukkig mag je werkgever de reiskosten wel blijven uitkeren voor de ritten per auto of openbaar vervoer. Hierdoor rijd je op een gloednieuwe fiets, maar profiteer je ook nog eens van de kilometervergoeding.

Voorbeeld: je fietst twee dagen per week met de leasefiets naar het werk en gaat drie dagen per week met de auto. Je werkgever mag drie dagen per week kilometervergoeding blijven uitkeren.  Werkgevers herinvesteren vaak de reiskosten die ze (deels) niet meer kunnen uitkeren in het leasebedrag. Daardoor heb jij nog voordeliger een fiets.

stromer-st1x-s-s-08-hoch

Mogelijkheid om jouw leasefiets over te nemen

gts full

Wat als je leasecontract bijna afloopt?

Goed nieuws! Aan het eind van het leasecontract van 36 maanden heb je de mogelijkheid om je leasefiets over te nemen. Voor een heel gunstig bedrag, want je betaalt slechts circa 15% van de aanschafwaarde van de fiets.

Aan het eind van de looptijd van het contract stuurt LEASE A BIKE je een bericht met de vraag of je jouw leasefiets wilt overnemen. Is het antwoord ‘ja’, dan betaal je een fractie van het originele aankoopbedrag. Ben je stiekem toch uitgekeken op je fiets, dan lever je hem kosteloos in bij je lokale fietsenwinkel.

In de handige calculator bereken je simpel jouw besparing in euro’s. Hierbij kun je aangeven of je werkgever (een deel van) de leasekosten betaalt en welk service-en verzekeringspakket jij wilt hebben. Daarbij geven wij ook een indicatie van de prijs van je leasefiets na 36 maanden wat neerkomt op circa 15% van de nieuwwaarde*.

* De precieze uiteindelijke aankoopprijs hangt af van de conditie van de fiets na 36 maanden, maar bedraagt circa 15%.

Verzekering en onderhoud van de fiets

lEASE A BIKE biedt vier service- en onderhoudspakketten aan tegen een scherpe prijs. Daarnaast sluiten wij automatisch een all-risk verzekering voor jou af. Welk pakket je ook kiest, de kosten zijn bij de leaseprijs inbegrepen. Ze zijn zo verrekenbaar met het brutoloon. Dat is nog eens profiteren.

Het jaarlijks beschikbare budget voor service en onderhoud per pakket bedraagt:

 • Basis-pakket: 100 euro incl. BTW
 • Standaard-pakket: 150 euro incl. BTW
 • Premium / E-bike+ pakket: géén risico (alleen voor normale e-bikes)
 • Speed-pedelec pakket: 300 euro incl. BTW (inclusief WA-verzekering)

Spelregels:

 • Je kunt je onderhoud laten doen bij één van de 1.000 lokale fietsenwinkels. De kosten en facturatie regelen wij aan de achterkant met de fietsenwinkel, hier heb jij geen omkijken naar.

 • Je kunt je fiets bij elke fietsenwinkel laten onderhouden, dit hoeft niet per se bij de dealer waar je de fiets hebt gekocht.

 • Mocht het bedrag voor service en onderhoud boven dit jaarlijkse budget uitkomen dan betaal je het resterende bedrag zelf. Wil je een E-bike en houd je niet van verrassingen? Kies dan voor het Premium / E-bike+pakket.

 • Het precieze bedrag voor het service- en verzekeringspakket bedrag hangt af van de aanschafprijs van de leasefiets.


Bij schade en diefstal: 

Ook een fiets van de zaak kan gestolen worden. En een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig is je leasefiets automatisch verzekerd tegen tegen diefstal en schade. Daarnaast kun je vertrouwen op 24/7 pechhulp overal in Nederland én België.

 • Schade of diefstal melden doe je gewoon bij de LEASE A BIKE fietsenwinkel. Wij zorgen voor de rest.

 • Met een elektrische fiets van de zaak of speed-pedelec heb je recht op een vervangende fiets. Tot wel 7 dagen.

 • Je eigen risico bedraagt slechts 25 euro per schadegeval. 

 • Bij diefstal heb je geen eigen risico en krijg je snel een nieuwe, vergelijkbare fiets. Je huidige contract blijft gewoon doorlopen.

 • Bij een racefiets of MTB bedraagt je eigen risico bij diefstal  10% van de nieuwwaarde.

Pech komt nooit uit. Daarom staan wij 24/7 voor je klaar met onze pechhulp dienstverlening, hiervoor kun je contat opnemen met onze pechhulp dienstverlener: 088 112 1726

Hoe meld ik mijn werkgever aan?

Ben je enthousiast geworden over het nieuwe fietsplan? Zorg dan dat jouw werkgever de fiets van de zaak omarmt. Wij helpen je graag daarbij. Laat je contactgegevens achter en dan sturen wij jou graag  meer informatie toe. We kunnen ook direct contact opnemen met je de HR-verantwoordelijke binnen jouw bedrijf. Dat is nóg makkelijker. Geef dan zijn of haar contactgegevens door via ons contactformulier. Vraag hem of haar wel eerst even of hij/zij open staat voor ons contact.    

Je werkgever is niet verplicht om mee te doen aan de nieuwe regeling, maar wij sturen jou of je werkgever graag wat meer informatie toe. De kans is groot dat je werkgever vervolgens ook deze regeling aan gaat bieden.